<h2>Κάβα ποτών | Τατόι</h2><p>Θεοδωρακόπουλος Β.</p> <h2>Κάβα ποτών | Τατόι</h2><p>Θεοδωρακόπουλος Β.</p> <h2>Κάβα ποτών | Τατόι</h2><p>Θεοδωρακόπουλος Β.</p>
Previous Next
ΚΡΑΣΙΑ

ΚΡΑΣΙΑ
Κάβα ποτών Τατοίου

Θεοδωρακόπουλος

Λευκό, κόκκινο, ροζέ, αφρώδης οίνος, επιδόρπιος οίνος, παλαιωμένος οίνος κ.α.

Η ιστορία του κρασιού
πατήστε εδώ για να δείτε την ιστορία του κρασιού ...

Προϊόν με ιστορία που χάνεται στο χώρο του μύθου, θεοποιημένο από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, στοιχείο του τελετουργικού πολλών θρησκειών.
Μητέρα του κρασιού είναι η άμπελος και για την ακρίβεια ο χυμός του καρπού της.
Η καταγωγή του αμπελιού ως φυτού, είναι παλαιότερη του ανθρώπου. Παρά τα πολυάριθμα ευρήματα, τις αναφορές στα κείμενα αρχαίων συγγραφέων, τις παραστάσεις των αγγείων και τις άλλες μαρτυρίες, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι ιστορία του αμπελιού έχει γραφτεί πλήρως. Πριν ακόμη τη μεγάλη περίοδο των παγετώνων, όπως μαρτυρούν ευρήματα, υπήρχαν αμπέλια και στις πολικές χώρες. Κατά την περίοδο των παγετώνων το αμπέλι άρχισε να εκτοπίζεται από τις βόρειες περιοχές με ψυχρό κλίμα, και η ανάπτυξη του περιορίστηκε σε περιοχές με εύκρατο κλίμα κατάλληλες κλιματολογικά, κυρίως στην περιοχή του Καυκάσου, που θεωρείται και η πατρίδα του, αλλά επίσης και στη Μεσοποταμία.

Ο Καύκασος, η Μεσοποταμία και η αρχαία Αίγυπτος πρέπει να θεωρηθούν οι κοιτίδες της αμπελουργίας και, φυσικά, οι πατρίδες του κρασιού. Δε γνωρίζουμε όμως σε ποια ιστορική στιγμή «φτιάχτηκε» και άρχισε να καταναλώνεται το κρασί. Κουκούτσια σταφυλιών που βρέθηκαν μέσα στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κρασί ίσως να είναι πιο παλιό από την Ιστορία. Οι γραπτές αναφορές των λαών του Καυκάσου, της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου και πιο πρόσφατα των αρχαίων Ελλήνων αναφέρονται στο κρασί και το συνδέουν με τους θεούς. Σίγουρα πάντως οι ρίζες της γέννησής του χάνονται τουλάχιστον 2000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Στην Ελλάδα άρχισε η καλλιέργειά του περίπου από τα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.χ. Ίσως ήρθε από την Φοινίκη μέσω Κρήτης και κατόπιν στην υπόλοιπη Ελλάδα το μαρτυρούν ατέλειωτα νομίσματα με απεικονίσεις σταφυλιών. Ο Διόνυσος θεός της φύσης συνδέθηκε τελικά με το σταφύλι και το κρασί. Γνωστά κρασιά της αρχαίας Ελλάδας είναι περίπου καταγεγραμμένα 30. Υμνήθηκαν από τους ποιητές της εποχής εκείνης και όχι μόνο. Προχωρώντας τον χρόνο και φτάνοντας σήμερα βλέπουμε ότι η καλλιέργεια του αμπελιού εντοπίζεται σε δυο ζώνες που τυλίγουν τον πλανήτη μας (περιοχές με κατά βάση εύκρατο κλίμα) Σήμερα περίπου 40.000.000 άνθρωποι ασχολούνται με το αμπέλι και την παραγωγή του.
Στην Ελλάδα συνεχίζεται χωρίς διακοπή από την αρχαιότητα, στα χρόνια του Βυζαντίου, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα διαιωνίζοντας την παράδοσή του ελληνικού κρασιού.

Πιθάρι – Βαρέλι – Μπουκάλι είναι οι κατά καιρούς απαιτήσεις της οινοποίησης, από αμπελουργούς που αγωνίζονται να καρπίσει το αμπέλι και στους οινοποιούς που αγκαλιάζουν με μεράκι τον ευλογημένο καρπό του σταφυλιού και φροντίζουν να γεννηθεί το κρασί που κρύβει μέσα του. Την παράδοση, τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής γης.

Κρασί & Υγεία
πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για την σχέση κρασιού & υγείας ...

Κρασί & Υγεία Κρασί.
Ένα αρχαίο φάρμακο

Το κρασί είναι πραγματικά ένα θεϊκό δώρο στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι το μοναδικό αγαθό, που... έχει τον δικό του θεό (Θεός Διόνυσος στην αρχαία Ελλάδα) και επίσης αποτελεί ένα από τα πιο πολυπρόσωπα τρόφιμα.

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, το κρασί αποδείχτηκε χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις για τους ανθρώπους. Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια (χρονολογικά στο σημείο της διάδοσης της απόσταξής του), αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά αντισηπτικά. Οι αρχαίοι Έλληνες έπλεναν τις πληγές τους με αυτό και τους νεκρούς τους. Επίσης αποτέλεσε ένα αποστειρωτικό μέσω και για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες. Σκεφτείτε πόσο μακριά θα μπορούσαν να φθάσουν οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αντίστοιχα οι λεγεώνες των Ρωμαίων, αν δεν απολύμαιναν το νερό, αναμιγνύοντάς το με κρασί; Ήταν, ίσως, ένα από τα βασικότερα φάρμακα της εποχής, πολλές φορές μόνο του ή ακόμα αναμιγνύοντας το με βότανα.

Το κρασί αποτελούσε πάντα ένα είδος πρώτης διατροφικής ανάγκης για τον άνθρωπο. Πόσες ανθρώπινες ζωές γλύτωσαν από την πείνα της Γερμανικής κατοχής, στον πόλεμο του ’40 όταν η ταπεινή τότε ρετσίνα παρείχε τις απαραίτητες θερμίδες για να επιζήσουν συνάνθρωποι μας;

Η θέση του κρασιού στην μεσογειακή κουλτούρα είναι ιδιαίτερη και ακόμη πολύ δυνατή, παρότι έχασε τις τελευταίες δεκαετίες την θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού μας χρειάζονται όσο ποτέ. Η συστηματικά κακή διατροφή, το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε βρίσκουν στο κρασί τον... μάστορα τους.

Κατανάλωση με μέτρο και καλή παρέα.

Πριν όμως αναφερθούμε στις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι όλα όσα θα διαβάσετε ισχύουν μόνο στην περίπτωση της συνετής και σωστής κατανάλωσης.
Συνετή και σωστή κατανάλωση μπορούμε να ορίσουμε την κατανάλωση του ενός έως τρία ποτήρια κρασί την ημέρα (το πολύ το 1/3 μιας φιάλης κρασιού). Ανάλογα πάντα με το φύλο (οι άνδρες περισσότερο από ότι οι γυναίκες), την ηλικία και κυρίως το βάρος. Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και το κρασί, όταν καταναλωθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες έχει αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνουμε το κρασί μας είναι συνοδεύοντας το με φαγητό. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά, ότι η αποικοδόμηση του οινοπνεύματος από το αίμα γίνεται πολύ πιο γρήγορα, όταν καταναλωθεί μαζί με το φαγητό.

Απόδειξη

Οι Γάλλοι, όπως και όλοι οι κεντροευρωπαϊκοί λαοί, έχουν μια κουζίνα βαριά, με πολλά ζωικά λίπη και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, η οποία είναι γενικά πολύ νόστιμη, αλλά κατά βάση ανθυγιεινή. Το παράδοξο ωστόσο είναι, ότι οι Γάλλοι έχουν εντυπωσιακά λιγότερα προβλήματα καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Το κρασί ήταν και η βασική διαφορά στην διατροφή τους έναντι των υπολοίπων λαών της κεντρικής Ευρώπης. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του κρασιού, είναι ακόμη πιο έντονες στο μεσογειακό χώρο, όπου το κρασί συνδυάζεται με το ελαιόλαδο, τα πολλά λαχανικά και όσπρια και την μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σε σχετική έρευνα οι Κρητικοί αποδείχτηκαν οι πλέον μακροβιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στην «εμμονή» τους να τρέφονται παραδοσιακά.

Κρασί εναντίον Αλκοολούχων

Έρευνα, που έγινε το 1966 (C. Leake&M. Silvermann) απέδειξε ότι η κατανάλωση ίδιας ποσότητας καθαρού οινοπνεύματος , μέσα από διαφορετικά όμως ποτά, δεν έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό. Το «αλκοτέστ», που ακολούθησε της κατανάλωσης αυτή της ποσότητας, έδειξε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αυτών, που κατανάλωσαν κρασί ή μπύρα, ενώ και η πορεία της αποικοδόμησης του τις επόμενες 7 ώρες ήταν πιο ομαλή και αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά, όταν η κατανάλωση γινόταν συνοδεία φαγητού.

Η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης κρασιού

• Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (ειδικά το κόκκινο)
• Αποτρέπει την συσσώρευση της κακιάς LDL χοληστερίνης στα αγγειακά τοιχώματα (ειδικά το κόκκινο)
• Πυκνότερα οστά
• Μείωση του στρες
• Βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
• Βελτίωση της αντίστασής μας στο κρυολόγημα
• Θετική επίπτωση στην ευφυΐα
• Καλύτερα κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο
• Προφύλαξη από ορισμένους ιούς και βακτήρια
• Μειώνει την συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ειδικά το κόκκινο)
• Διαλύει τα υπάρχοντα συσσωματώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Δρα ως αντιοξειδωτικό και αποτρέπει καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά
• Αποτρέπει πιθανόν την καρκινογένεση
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

 


 

Στην κάβα μας θα βρείτε ποικιλία σε κρασιά:

Παράγκα
Thema
Κανένας
Μαγικό Βουνό
Amethystos
Μαύρο πρόβατο
Κτήμα Αντωνόπουλος
Κτήμα Σπυρόπουλος
Κτήμα Γεροβασιλείου
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Κτήμα Βογιατζής
Κτήμα Ευχαρίς
Κατώγι Αβέρωφ
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Κτήμα Λαζαρίδης Κώστας
Πάλυβος
Κτήμα Παυλίδης
Τσελέπος

 

 

 

 

Θα βρείτε την κάβα μας:
 Τατοίου 160, Νέα Ερυθραία / Αθήνα
Τ: 2108072500 | Κ: 6979727412


 

Κάβα Θεοδωρακόπουλος